Martin Lekkerkerk

Mijn naam is Martin Lekkerkerk en ik ben in 1964 geboren.

Het is mijn missie om andere mensen mee (en méér) te laten genieten van muziek en vooral van muziek maken. Daarom ben ik de opleiding Schoolmuziek gaan doen aan het conservatorium in Den Haag, en daarbij ook de opleiding Piano Klassiek Docerend Musicus, bij Gérard van Blerk. Die opleiding heb ik aan het Rotterdams Conservatorium voltooid bij Michael Davidson.

  • Op heel wat muziekscholen en in mijn eigen privé lespraktijk heb ik sindsdien pianoles gegeven aan mensen van alle leeftijden.
  • Gedreven door plezier in taal en zingen werk ik als begeleider van zangers en als koordirigent.
  • Met mijn interesse in theorie en klank kan ik veel creativiteit kwijt in het maken van vocale en instrumentale arrangementen, en soms componeer ik ook.
  • Vanuit gevoel voor ritme en beweging (o.a. dans en yoga) ga ik altijd uit van de beweging in de muziek, en onderzoek ik hoe je gezond en gemakkelijk piano speelt en zingt.
  • Voor plezier en gezelligheid ben ik tuba gaan spelen bij een fanfare en zing ik bij een koor.

27 jaar geleden werd ik uitgenodigd om op het Rotterdams Conservatorium zelf les te komen geven!

Ik werkte o.a. met studenten die piano leren spelen als begeleidingsinstrument in de klas en met orgelstudenten die piano spelen voor gezonde motoriek en goede klankvorming. Ik gaf lessen praktische harmonie aan de piano aan studenten die zingen of een orkest-instrument bespelen. Nu geef ik er pianoles aan toekomstige muziek-vakdocenten die op hoog niveau klassiek piano spelen als zogenoemd “primair instrument”.

In mijn lessen ga je op een ontspannen manier – en waar het kan met wat humor – vooral beluisteren en voelen wat je speelt en hoe je speelt.

  • Het ritme uitvoeren is het eerste begin, en dan leer je de bewegingen aan de piano op een slimme, snelle manier in je vingers (en armen en lijf) te krijgen.
  • Hierbij leer je spelenderwijs zoveel theorie als handig is om de bewegingen die je wilt gaan maken vlot te begrijpen en te onthouden.
  • Samen luisteren we of de muziek die je speelt klinkt zoals we denken dat het bedoeld is, en daarbij help ik je om uitdrukking te geven aan hoe jij het voelt – en als je wilt leer ik je ook om op te treden.
  • Samenspel vind ik altijd leuk en ook leerzaam: je kunt als je wilt vierhandig pianospelen met mij, of samen musiceren met iemand die je zelf uitnodigt.
  • Klassiek of popmuziek of een mix – dat kan allemaal: we zoeken altijd naar repertoire dat jij leuk vindt en wat je op dat moment ook “goed ligt”.