Biografie Thera

header-over

Op 8-jarige leeftijd koos Thera voor het prachtige instrument piano.
Haar liefde voor de muziek en haar wens “heel mooi piano te leren spelen” zijn sindsdien onveranderd gebleven.

PIANISTE

Thera studeerde in 2004 af aan het ArtEZ Conservatorium bij pianist Frank Peters.
Beiden bezitten een passie voor de klassieke Russische pianomuziek en een groot plezier in het zoeken naar de mooiste en de meest authentieke vertolking ervan op het instrument.

Nog meer inspiratie deed zij op in Masterclasses en lessen van pianisten Marjes Benoist, Alan Fraser, Wibi Soerjadi, Ralph van Raat, Robijn Tilanus en Faina Bryanskaya. Aandacht ging hierbij uit naar de relatie tussen toonvorming, interpretatie, techniek en klank.

 

Als pianiste treedt zij op met zowel soloprogramma’s als in ensembleverband.
Haar repertoire strekt zich uit van Bach, via Mozart en de Romantici tot aan Debussy, Rachmaninov, Gubaidulina, Chatsjaturian, ten Holt.
Ook kan zij genieten van het eigentijds (populair) repertoire, de achtergrondmuziek en gaat ze de improvisatie niet uit de weg.

 

Thera werkt samen met verschillende musici.

Zij vertolkte de beroemde Fantaisie in F-moll van Schubert met pianist Theo Nederpelt, voerde Canto Ostinato uit met pianisten Daniel Claes en Wouter Harbers, gaf concerten kamermuziek met dwarsfluitist Rogier de Pijper (Mozart, Donizetti, Bach, Faurè, Prokofjev en Poulenc), werkte samen met componist Joost Kleppe in muziektheaterproductie “Ongelikt” van de Belgische Bart Moeijaart en trad op met diverse gastmusici.

Op de Operade 2009, Big Rivers Festival, begeleidde zij een klassiek massakoor van honderden zangers. Tevens maakt Thera deel uit van het Scarbo Musica pianistencollectief.  In deze hoedanigheid verleent zij haar medewerking in concerten klassiek op verschillende podia in Nederland.

Waardevolle ervaringen werden gevormd door de optredens op uitnodiging op de Pianofestivals van Wibi Soerjadi in de jaren 2006, 2007 en 2008. Elk muziekstuk werd door Thera voorzien van een korte en leuke introductie.

 

Opnames
Bijzonder project was de uitvoering en Dvd/Blu-ray productie van de Canto Ostinato met pianist Daniel Claas. Het bekende avondvullende minimalistische werk van Simeon ten Holt. De componist zei over deze compositie: “tijd wordt ruimte waarin het muzikale object gaat zweven.”

De Dvd is een wonderlijk mooi samengaan van muziek, videobeelden vanuit zes optische invalshoeken en een op de muziek live op het podium afgestemd schouwspel van lichtkleuren.

Een tweede opnameproductie waarvan Thera deel uitmaakte was de uitgave “Chopin Nocturnes, complete”. 15 pianisten verleenden hun medewerking aan deze CD. Opnames vonden plaats in de Edesche Concertzaal op de schitterende Bösendorfer 290. Initiatief en organisatie: pianist Wouter Harbers. Label: Excellent Recordings.

 

Sinds jaren is Thera vast pianiste van het Amsterdam UMC.
Zij begeleidt er kerkdiensten, geeft hieromtrent een muzikale bijdrage aan de ziekenhuisradio en is pianist op de halfjaarlijkse herdenkingen voor overleden kinderen van het ziekenhuis. Dit doet zij in samenwerking met het team Geestelijke Verzorging Amsterdam UMC en haar toegewijde vrijwilligers.

Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag:

Thera Klaassen
Zeist

Telefoon   06-10761973
(Wel bellen / geen WhatsApp)
E-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.

Gallery

Om beelden te bekijken bezoek de gallery.

Gallery

PIANODOCENTE

Thera is een bevlogen en veelzijdig pianodocente.
Ze geeft met heel veel plezier, creativiteit en toewijding les aan een groot aantal leerlingen van verschillende leeftijden en niveau in Pianostudio Thera Klaassen. Kinderen, tieners, volwassenen. Een diversiteit aan leerlingen volgt in de studio pianolessen.

EPTA
Haar lidmaatschap van de EPTA (European Piano Teachers Association) garandeert een regelmatige nascholing en het instandhouden van een internationaal gekleurde visie op het piano-onderwijs. Leerlingen kunnen via de pianostudio hun EPTA Graaddiploma’s behalen.

Specialisaties

Als pianodocente heeft zij zich, na haar conservatoriumopleiding, verder gespecialiseerd aan het Alan Fraser Piano Institute in “Piano Somatics”™: de opbouw van een functionele speeltechniek en haar relatie met de choreografie van het pianospel en muzikale expressie. Doel is het ontplooien van de artistieke individualiteit van de (jonge) pianist.

Zij mag zich gecertificeerd “Teacher of Piano Kinematics”™ en “Teacher of Piano Somatics”™ noemen. Voor meer informatie leest u deze pagina.

Tevens is Thera gecertificeerd docent in de “Music Mind Games” methodiek. Muziektheorie voor zeer jonge pianisten. Ook haar specialisatie in de nieuwe methode “Klavierleeuwen en Podiumbeesten” richt zich op deze doelgroep. Tot slot heeft Thera zich toegelegd op een verdieping in het gedachtengoed en de pianotechniek van Tobias Matthay.

HISTORICA

Tegelijkertijd met haar conservatoriumstudie studeerde Thera Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Specialisatie Internationale Betrekkingen.
Vertrekpunt waren haar interesse in internationale politieke staatssystemen, cultuur- en muziekgeschiedenis en het mooie idee van de geschiedenis als verhaal.

In 2006 studeerde zij af op een musicologisch onderwerp: “Muzikaal geweld: muziek als wapen in de Koude Oorlog 1917 – 1991”.
Om het verkrijgen van specifieke materialen en om de essentie van het onderwerp dicht te naderen reisde Thera af naar Rusland. Een zeer bijzondere ervaring.

Collegereeksen
In de hoedanigheid van historica / pianist geeft zij in samenwerking het KaperGerlings Instituut collegereeksen Westerse muziekgeschiedenis.

Lezingen
Tevens geeft Thera lezingen over diverse onderwerpen: “Muzikaal geweld: muziek als wapen in de Koude Oorlog 1917 – 1991” en “Hoe kan muziek troost bieden?”, “Verschroeide muziek”, “Dmitri Sjostakovitsj” en “De klank van geschiedenis”. Collegereeksen en lezingen worden gegeven en begeleid door een combinatie van PowerPoint, muziekfragmenten, filmfragmenten en live pianospel.

Publicaties
Tot slot is Thera sinds 2019 redacteur van het vaktijdschrift Piano Bulletin Nederland. Zij publiceert artikelen over onderwerpen op het terrein van de vakgebieden klassieke muziek, muziek- en piano-onderwijs, pianistiek, (muziek)geschiedenis en kunstfilosofie.