Westerse muziekgeschiedenis

COLLEGEREEKS:

Westerse muziekgeschiedenis


It’s between the notes, where the art resides”
—Arthur Schnabel—

Westerse muziekgeschiedenis is een leergang van 8 colleges met live piano door historica en pianiste drs. Thera Klaassen. Ze vormt een inleiding in de complete Westerse muziekgeschiedenis.
Het beeld van de rijke klassieke muziektraditie wordt in chronologische volgorde geschetst.
De muziek van de Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance voeren u via de Barok, het Classicisme en de Romantiek naar de Moderne Tijd en het heden.

Hoe kunnen wij luisteren naar de muziek van componisten als Bach, Mozart, Beethoven, Messiaen en Stravinsky? Hoe kunnen we de klank van de twintigste eeuw duiden in haar veelvoud aan muzikale stromingen? Welke wisselwerking vond er plaats tussen de compositie van muziek en de maatschappelijke en politieke context waarin ze werd geschreven?
Er zal ingegaan worden op de ontwikkeling van het orkest en haar verschillende instrumenten, de kamermuziek, opera en symfonie. De unieke plaats die de jazz als genre inneemt wordt kort uiteengezet.
Tijdens de colleges worden tevens de verbanden tussen de muziekgeschiedenis en die van andere kunstdisciplines uitgediept. Parallellen met de beeldende kunst, schilderkunst, dans en architectuur worden aan de hand van sprekende voorbeelden toegelicht.

De colleges zullen niet alleen worden verlevendigd door muziekfragmenten en beeld. Door het aanreiken van schema’s, tijdlijnen en het leggen van verbanden met tijdsbeelden krijgt u meer inzicht en structuur in de geschiedenis van de Westerse muziek.

Thera zal als pianiste regelmatig zelf achter de piano plaatsnemen om haar verhaal met live pianospel te illustreren. Muziek is immers een luisterervaring die ontstaat in het moment.

Na deze collegereeks zult u op een andere manier naar muziek gaan luisteren. Het is het begin van een nieuwe reis door de schitterende klankwereld van de klassieke muziek.

—–

Thera Klaassen is historica en klassiek pianiste.
Zij geeft les als docent muziekgeschiedenis

Zij is afgestudeerd in de studies Geschiedenis, specialisatie Internationale betrekkingen, aan de Universiteit van Utrecht en Klassiek Piano aan het ArtEZ Conservatorium.
Vertrekpunt waren haar interesse in internationale politieke staatssystemen, cultuur- en de Westerse muziekgeschiedenis, het mooie idee van de geschiedenis als verhaal en het zoeken naar en het als musicus verklanken van de oneindige schoonheid van de muziek. Zij heeft zich in het bijzonder gespecialiseerd in het gebruik van de Russische klassieke muziek als wapen in de Koude Oorlog.
Haar werkzaamheden bracht zij onder in haar bedrijf Pianostudio Thera Klaassen.
Zij geeft lezingen over onderwerpen die zich bewegen op het snijvlak van haar beide vakgebieden. Deze illustreert zij met live pianospel. Ook geeft zij concertinleidingen, concerten en intermezzi klassiek piano op verschillende podia en in theater, pianoles en muziekgeschiedenis in twee- of drieluik en collegereeks.

 

“Hoe groter je kennis van muziek en hoe meer je ernaar luistert, hoe meer facetten, lagen en nuances je waarneemt. Dat wil ik cultiveren, koesteren en overdragen op anderen”

 Thera Klaassen

 

 

 

Indien u meer informatie wenst over deze collegereeks , of deze wilt boeken, gaat u naar de pagina Contact.

Thera Klaassen

Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.

veer

“”