Tobias Matthay

TIPS & TRICKS VAN DE ROMANTISCHE MEESTERS

Tobias Matthay

In haar lesgeven legt Thera zich toe op het gedachtengoed van pianist en pianopedagoog Tobias Matthay (1858 – 1945). Matthay heeft meer dan 50 jaar lesgegeven op de Royal Academy of Music in Londen. Gedurende die periode heeft hij zeer grondig een methodische analyse gemaakt van de techniek van het pianospel. Bekende leerlingen van Matthay waren onder andere: Myra Hess, Irene Scharrer, Clifford Curzon en Moura Lympani.

Trefwoorden

Trefwoorden zijn: techniek van het pianomechaniek in relatie tot de techniek van de pianist, toonvorming, klankkleur, timing, verschillende soorten toetsaanslagen, gewichtsspel versus vingeractie, ontspanning, het luisteren naar muziek, memorisatie en de wijze van instuderen van stukken.

Tips & tricks van de Romantische meesters

Matthay heeft zijn conclusies getrokken door (live) te luisteren naar het spel van de virtuoze pianisten uit zijn tijd. De bekendste hiervan is Franz Liszt. Wat deden zij? Wat lieten zij weg? Hoe maakten zij die prachtige klank? Hoe speelden zij zo virtuoos? Les volgens Matthay betekent dan ook: de tips & tricks van de Romantische meesters.

Matthay voor kinderen

Ook in het curriculum van jonge leerlingen zit een vleugje Matthay. Thera ziet er een uitdaging in voor jonge kinderen de speeltechnische facetten van het pianospel geleidelijk en spelenderwijs te verwerken in een leuk, fantasievol en gevarieerd lesprogramma.

Doordat Thera zich, na haar afstuderen, op het Sweelinck Conservatorium extra heeft verdiept in de methodiek van de verschillende “scholen” van het pianospel is haar lesgeven vrij van dogmatiek. De leerling ontvangt het beste van verschillende pianotechnische invalshoeken.

Nederland

Onlangs heeft de Nederlandse pianopedagoog Bob Brouwer in zijn boek “Pianistisch Perspectief” het geheel van inzichten van Matthay gesystematiseerd samengevat. De orginele bronnen van Matthay zijn heden zeer moeilijk verkrijgbaar.

Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag:

Thera Klaassen
Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.