Muzikaal geweld

LEZING:

Muzikaal geweld

Muziek als strategisch wapen in de Koude Oorlog 1917 – 1991

“Wat is dat nu voor apotheose?
Je moet wel een volslagen idioot zijn, wil je dat niet horen.”

Deze uitspraak is van componist Dmitri Sjostakovitsj. Hij typeert hier de luisteraar die de politieke lading van zijn Vijfde Symfonie compleet heeft gemist. Het is één van de vele voorbeelden van een verbintenis tussen muziek en politiek in een context van geweld en oorlog.

Krijgsliederen, nationale volksliederen, protestmuziek, klassieke muziek, Totaalserialisme en jazz blijken onlosmakelijk verbonden met ideologie, politieke ontwikkeling, (rassen)conflict, koude en hete oorlog. Deze multimediale lezing werpt licht op een complexe wisselwerking tussen geweld, muziek, de ontwikkeling van muzikale stromingen, en de individuele kunstenaar.

——

Drs. T.E. Klaassen is zowel historica als professioneel klassiek pianiste en pianodocente. Zij houdt zich bezig met onderwerpen die zich bewegen op het snijvlak van beide vakgebieden.

Deze lezing is multimediaal en wordt derhalve ondersteund en verlevendigd door middel van een combinatie van Powerpoint-presentatie en audiofragmenten.

Indien er een instrument op locatie aanwezig is, wordt het betoog live pianistisch geïllustreerd. Tot slot vormt een toegift uit Thera’s mooie repertoire een concertante afsluiting van het geheel.

 

 

Muzikaal geweld

 

 

 

 

 

Indien u meer informatie wenst over deze lezing , of deze wilt boeken, gaat u naar de pagina Contact.

Thera Klaassen

Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.