De klank van geschiedenis

LEZING:

De klank van geschiedenis

 

Een muzikale ervaring is de ervaring van een tijdsdocument. Een compositie, in het verleden opgeschreven, wordt in het moment van nu opnieuw tot klinken gebracht. Wij kunnen deze muziek opnieuw beschouwen, op ons laten inwerken, laten kleuren door onze 21e eeuwse perceptie en context en uiteindelijk voor zichzelf laten spreken. Muziek kan verwoorden wat niet in woorden te vatten is. Een essentieel onderdeel van geschiedenis kan, net als de mens, niet worden weergegeven in taal. Componisten door de eeuwen heen vatten het in de meest persoonlijke, concrete en tegelijkertijd vluchtige vorm van kunst: de muziek.

Composities vormen niet alleen een passieve representatie van de tijd. Zij hebben de loop van de geschiedenis op actieve wijze beïnvloed.  Intentioneel, of niet.

Deze multimediaal-concertante lezing, met live pianospel, neemt u mee naar een intrigerend thema: de klank van de twintigste eeuw. Muziek als wapen in koude en hete oorlog. De geschiedenis op het podium.

Thera verricht doorlopend onderzoek, waarbij zij een accent legt op het gebied van de politieke geschiedenis en de Russische en Westerse muziek. Zij is tijdens haar afstuderen aan de universiteit naar Rusland afgereisd. Niet alleen om een langgezocht stapeltje CD’s te bemachtigen in een klein Russisch platenzaakje, maar ook om het onderwerp zo dicht mogelijk te naderen. In de meest brede zin van het woord. Wie Rusland niet ervaren heeft, kan haar geschiedenis niet bevatten.

Zo is het ook met de lezingen die zij geeft vandaag de dag.
Geschiedenis als muzikale ervaring.
Ervaren van muziek is een intrigerende, en de enige manier om deze te doorgronden. Met het doorgronden van de muziek als kunst komen we ook tot begrip van de geschiedenis die in haar ligt besloten. De geschiedenis op het podium.

Drs. T.E. Klaassen studeerde zowel af als historica als klassiek pianiste. Zij belicht voor publiek verschillende onderwerpen die zich bewegen op het snijvlak van politieke geschiedenis,  muziekgeschiedenis en de hedendaagse concertbeleving.

 

 

 

“The aim of art is to represent not the outward appearance of things,

but their inward significance””  

Aristoteles

(Foto: “Sfera con Sfera”, Arnaldo Pomodoro)

Indien u meer informatie wenst over deze lezing , of deze wilt boeken, gaat u naar de pagina Contact.

Thera Klaassen

Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.