Verschroeide muziek

LEZING:

Verschroeide muziek

Muziek in het atoomtijdperk

De twintigste eeuw wordt ook wel de “meest geweldadige eeuw ooit” genoemd.

De klappen van atoombommen kraakten de wereld, de politiek en het muzikale idoom uit zijn voegen. Componisten in West en Oost verklankten gitzwarte ellende, oorlog, Koude Oorlog, God en protest tegen een onbegrijpelijk geworden wereld.

De koormuziek en het luide protest van Britten, de hoorbare angst en chaos in de klanken van Penderecki, de verholen en onverholen dissidentie van Sjostakovitsj, de microtonen van Ligeti. De muziek, gecomponeerd achter het prikkeldraad en de hekken van de kampen in het Westen, en de liedjes die gezongen werden in de Oost.

En dan beweegt zich temidden van het tumult “Quatuor pour La Fin du Temps” van Messiaen zich voort. Autonoom, een wit licht en hoopgevend op een wijze waarmee de componist zich volledig distantieert van de heersende opvattingen over hoe politiek, maatschappij en kunst zich zouden moeten verhouden in deze eeuw van extremen.

Deze lezing werpt licht op de meest intrigerende muzikale tegenstellingen van de vorige eeuw.

——

Drs. T.E. Klaassen is zowel historica als professioneel klassiek pianiste en pianodocente. Zij houdt zich bezig met onderwerpen die zich bewegen op het snijvlak van beide vakgebieden.

Deze lezing is multimediaal en wordt derhalve ondersteund en verlevendigd door middel van een combinatie van Powerpoint-presentatie en audio-fragmenten.

Indien er een instrument op locatie aanwezig is, wordt het betoog live pianistisch geïllustreerd. Tot slot vormt een toegift uit Thera’s mooie repertoire een concertante afsluiting van het geheel.

 

 

“The lamps are going out all over Europe. We shall not see them lit again in our lifetime”  

Edward Grey, 1914

 

Indien u meer informatie wenst over deze lezing , of deze wilt boeken, gaat u naar de pagina Contact.

Thera Klaassen

Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.