Over

BIOGRAFIE THERA

header-over

Op 8-jarige leeftijd koos Thera voor het prachtige instrument piano.
Haar liefde voor de muziek en haar wens “heel mooi piano te leren spelen” zijn sindsdien onveranderd gebleven.

PIANISTE

Thera studeerde in 2004 af aan het ArtEZ Conservatorium bij pianist Frank Peters.
Beiden bezitten een passie voor de klassieke Russische pianomuziek en een groot plezier in het zoeken naar de mooiste en de meest authentieke vertolking ervan op het instrument.

Nog meer inspiratie deed zij op in Masterclasses en lessen van pianisten Marjes Benoist, Alan Fraser, Wibi Soerjadi, Ralph van Raat, Robijn Tilanus en Faina Bryanskaya. Aandacht ging hierbij uit naar de relatie tussen toonvorming, interpretatie, techniek en klank.

 

Als pianiste treedt zij op met zowel soloprogramma’s als in ensembleverband.
Haar repertoire strekt zich uit van Bach, via Mozart en de Romantici tot aan Debussy, Rachmaninov, Gubaidulina, Chatsjaturian, ten Holt.
Ook kan zij genieten van het eigentijds (populair) repertoire, de achtergrondmuziek en gaat ze de improvisatie niet uit de weg.

 

Thera werkt samen met verschillende musici. Een zeer recent project is het uitvoeren van een het zelfgeschreven arrangement van het thema van de Dolly suite van Faurè. Thera omschreef het thema voor trio piano-quatre-mains en dwarsfluit. Enkele door haar gecomponeerde nieuwe melodielijnen creëren een mooie dialoog tussen de verschillende musici. De première zal plaatsvinden op een recital in het Torenlaantheater, Zeist.

Zij vertolkte de beroemde Fantaisie in F-moll van Schubert met pianist Theo Nederpelt, gaf concerten kamermuziek met dwarsfluitist Rogier de Pijper (Mozart, Donizetti, Bach, Faurè, Prokofjev en Poulenc) en werkte samen met componist Joost Kleppe in muziektheaterproductie “Ongelikt” van de Belgische Bart Moeijaart.

Op de Operade 2009, Big Rivers Festival, begeleidde zij een klassiek massakoor van honderden zangers. Tevens maakt Thera deel uit van het Scarbo Musica pianistencollectief.  In deze hoedanigheid verleent zij haar medewerking in concerten klassiek op verschillende podia in Nederland.

Waardevolle ervaringen werden gevormd door de optredens op uitnodiging op de Pianofestivals van Wibi Soerjadi in de jaren 2006, 2007 en 2008.

Elk muziekstuk werd door Thera voorzien van een korte en leuke introductie.

 

Opnames
Bijzonder project was de uitvoering en Dvd/Blu-ray productie van de Canto Ostinato met pianist Daniel Claas. Het bekende avondvullende minimalistische werk van Simeon ten Holt. De componist zei over deze compositie: “tijd wordt ruimte waarin het muzikale object gaat zweven.”

De Dvd is een wonderlijk mooi samengaan van muziek, videobeelden vanuit zes optische invalshoeken en een op de muziek live op het podium afgestemd schouwspel van lichtkleuren.

Een tweede opnameproductie waarvan Thera deel uitmaakte was de uitgave “Chopin Nocturnes, complete”. 15 pianisten verleenden hun medewerking aan deze CD. Opnames vonden plaats in de Edesche Concertzaal op de schitterende Bösendorfer 290. Initiatief en organisatie: pianist Wouter Harbers. Label: Excellent Recordings.

 

Sinds jaren is Thera vast pianiste van het Amsterdam UMC.
Zij begeleidt er kerkdiensten, geeft hieromtrent een muzikale bijdrage aan de ziekenhuisradio en is pianist op de halfjaarlijkse herdenkingen voor overleden kinderen van het ziekenhuis. Dit doet zij in samenwerking met het team Geestelijke Verzorging Amsterdam UMC en haar toegewijde vrijwilligers.

Heb je vragen? Ik beantwoord ze graag:

Thera Klaassen
Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.

PIANODOCENTE

Thera is een bevlogen en veelzijdig pianodocente.
Ze geeft met heel veel plezier, creativiteit en toewijding les aan een groot aantal leerlingen van verschillende leeftijden en niveau in Pianostudio Thera Klaassen. Kinderen, tieners, volwassenen. Een diversiteit aan leerlingen volgt in de studio pianolessen.

EPTA
Haar lidmaatschap van de EPTA (European Piano Teachers Association) garandeert een regelmatige nascholing en het instandhouden van een internationaal gekleurde visie op het piano-onderwijs. Leerlingen kunnen via de pianostudio hun EPTA Graaddiploma’s behalen.

Specialisaties
Ze heeft zich als musicus en docente toegelegd op het doorlopend ontwikkelen en verdiepen van haar lespraktijk. Deze verdieping heeft erin geresulteerd dat Thera zich op een aantal terreinen heeft gespecialiseerd: de pianotechniek van Tobias Matthay, de nieuwe methode “Klavierleeuwen en Podiumbeesten”. Sinds 2015 is zij gecertificeerd docent in de internationale “Music Mind Games” methodiek. Muziektheorie voor zeer jonge pianisten.

HISTORICA

Tegelijkertijd met haar conservatoriumstudie studeerde Thera Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Specialisatie Internationale Betrekkingen.
Vertrekpunt waren haar interesse in internationale politieke staatssystemen, cultuur- en muziekgeschiedenis en het mooie idee van de geschiedenis als verhaal.

In 2006 studeerde zij af op een musicologisch onderwerp: “Muzikaal geweld: muziek als wapen in de Koude Oorlog 1917 – 1991”.
Om het verkrijgen van specifieke materialen en om de essentie van het onderwerp dicht te naderen reisde Thera af naar Rusland. Een zeer bijzondere ervaring.

In de hoedanigheid van historica / pianist geeft zij lezingen. Onder andere: “Muzikaal geweld: muziek als wapen in de Koude Oorlog 1917 – 1991” en “Hoe kan muziek troost bieden?”, “Verschroeide muziek”, “Dmitri Sjostakovitsj” en “De klank van geschiedenis”. Deze lezingen worden gegeven en begeleid door een combinatie van PowerPoint, muziekfragmenten, filmfragmenten en live pianospel.