Canto Ostinato

Canto Ostinato

Thera Klaassen en Daniel Claas

header-canto-ostinato

DVD Canto Ostinato is uit!

Verkrijgbaar via info@theraklaassen.nl

DVD 14,95 euro Blu-ray 17,95 

(excl. 2,63 verzendkosten)

 

 

CANTO OSTINATO

Canto Ostinato is een compositorisch kunstobject.  Het werd door Thera klaassen & Daniël Claas in de vorm gegoten van een schitterend multimediaal project en uitgevoerd op twee vleugels. Het werd een indrukwekkende en intrigerende avondvullende concertervaring voor zowel publiek als pianisten.

Canto Ostinato (1973 – 1976), Simeon ten Holt. Deze magistrale klassiek-minimalistische compositie bestaat uit meerdere secties die naar eigen inzicht door de uitvoerders herhaald kunnen worden, alvorens naar de volgende sectie over te gaan. Canto Ostinato gaat over tijd en ruimte. Simeon ten Holt zei zelfs eens over zijn ‘magnum opus”: “tijd wordt ruimte waarin het muzikale object gaat zweven”.

Je zou kunnen zeggen dat Canto eigenlijk nooit af is: het is altijd in ontwikkeling en in uitvoering.

Veel meer dan andere muziekstukken gaat Canto Ostinato ook over essentiële communicatie tussen de uitvoerenden, tussen wie een onmiskenbaar spanningsveld ontstaat.

 

“Pianospelen is voor mij veel meer dan een hobby. Het is bijna absolute noodzaak. De piano is voor mij een wezenlijk onderdeel van mijn identiteit. Op maar weinig manieren kan ik mijn ervaringen en gevoelens zó uitdrukken als door middel van de piano. (…) De verbondenheid die ik met Thera heb ervaren tijdens de repetities vind ik heel bijzonder.
Ik ben benieuwd hoe ons samenspel tijdens de uitvoering tot uitdrukking komt. Ik kan niet wachten om straks plaats te nemen achter de vleugel en om de eerste noten door de ruimte te laten zweven.”

Daniël Claas

 

 “De essentie van mijn musiceren is te vinden in de stilte. Het doorlezen van de partituur, het innerlijk horen van de klanken, hun kleuren, beelden vormen zich in mijn fantasie, het voelen van de emotie, het begin. Dan komen de toetsen. De repetities waarin de muzikale communicatie tussen twee pianisten haar vorm krijgt. Tijdens het spelen van alle tonen, ritmes en figuurtjes is er nog altijd die stilte. Een verstilling vanbinnen die ruimte schept.
Ruimte waarbinnen de pianist een beetje oplost, en het voelen hoorbaar wordt.
Hier kan kunst ontstaan.
Twee schitterende vleugels, een inspirerende ruimte en een compositie vol wendingen en mogelijkheden. Het mogen uitvoeren van de Canto Ostinato wilde ik in chique bewoordingen vatten. Tevergeefs. Ik vind het oneindig cool.”

Thera

Thera Klaassen

Zeist
telefoon   06-10761973
e-mail   info@theraklaassen.nl

of vul het contactformulier in.