Thera Klaassen

Op 8-jarige leeftijd koos ik voor het prachtige instrument piano.
Ik herinner mij het luisteren naar de concerten van Mozart, het plezier van samenspel en eindeloos aan de piano improviseren met mijn muzikale broer en de mooie partituur van Für Elise als kerstcadeau.
Mijn liefde voor de muziek en wens om “heel mooi piano te leren spelen” zijn sindsdien onveranderd gebleven.

Al voor mijn afstuderen aan het ArtEZ Conservatorium bij pianist Frank Peters deelde ik een passie voor het zoeken naar de meest authentieke vertolking van de klassieke muziek op het instrument. Nog meer inspiratie deed ik op tijdens lessen van de pianisten Marjes Benoist, Ralph van Raat, en Faina Bryanskaja.
De relatie tussen toonvorming, interpretatie en klankkleur werd uitgediept in lessen van pianist Wibi Soerjadi. Tijdens optredens op de Soerjadi Pianofestivals kon ik de muziek delen met een geweldig publiek.
Mijn optredens en muzikale activiteiten zetten zich voort in de vorm van een CD en DVD opname, optredens pianoduo, kamermuziek, mijn functie als kerkpianist, het geven van collegereeksen Westerse muziekgeschiedenis aan een kunstinstituut en de boeiende reeks artikelen die ik publiceer in de hoedanigheid van redacteur van het vakblad voor pianisten en pianodocenten Nederland: Piano Bulletin.

In de lessen gaan we samen op muzikale ontdekkingsreis.
Muziek is schitterend!

Geen enkele leerling is hetzelfde. Lessen en materiaal worden afgestemd op de kwaliteiten van iedere individuele leerling. Het waarborgt een optimale vooruitgang en zorgt voor veel speelplezier! De lessen krijgen een persoonlijk accent met toegevoegde muziekstukken in de stijl die jij graag wilt spelen: filmmuziek, pop, lichte muziek, jazz, minimal music, gamemuziek en musical is een greep uit de mogelijkheden. Pianoles op maat. Met het samenspelen op twee vleugels maak je, ook als beginner, vanaf het eerste moment écht muziek.

(Ver)gevorderden kunnen zich laten inspireren door les in mooi repertoire. Hierbij voorzie ik je van een begeleiding waarin je je musiceren en interpretatie verder kunt ontwikkelen en verfijnen. Ik kan je van de concrete handvatten en goede studeeradviezen voorzien die je als pianist nodig hebt in je spel doordat ik mij na het conservatorium heb doorgespecialiseerd in de techniek van het pianospel, toonvorming en individuele artistieke expressie aan het AFPI (Alan Fraser Piano Institute). Nederland kent slechts enkele pianisten met de AFPI certificeringen. Je maakt je de pianotechniek eigen van de virtuoze klavierleeuwen van de negentiende eeuw en tilt je pianospel werkelijk naar een hoger plan.

Enkele zaken die aan de orde komen zijn:

  • Notenlezen
  • Technische basis: muzikaliteit en techniek vormen een eenheid
  • Toonvorming, een mooie klank en expressie
  • Klassiek
  • Interpretatie
  • Improviseren
  • Licht klassiek
  • Theorie, akkoorden, solfège, zelf muziek schrijven
  • Leren studeren
  • Leren luisteren naar muziek

Het resultaat voor al mijn leerlingen is speelplezier en pianistische vrijheid. Jij en de toets vormen één geheel, je speelt met gemak en vertrouwen. De mooiste klank haal je uit het instrument, je kunt je speelgrenzen op jouw eigen tempo gaan verleggen en je gevoel laten spreken in je spel.
Wil je die vrijheid omzetten in het zelf creatief creëren van muziek? Ook de improvisatie kunnen wij  een plaats geven in je les.

Ervaring met lesgeven aan blinden en slechtzienden. Samen vormen wij onze lesroute op maat, rond jouw mogelijkheden en talenten. Leerlingen met een ‘rugzakje’ kunnen zich ook van harte welkom voelen op les.

Van leerlingen krijg ik de fijne boodschap dat mijn lesgeven zich kenmerkt door een gedegen methodiek, een sfeer van teamwork & positiviteit waarin je jezelf kunt zijn, een natuurlijk geduld, fantasie en humor. Het is een voorrecht om te werken met inspirerende mensen, van alle leeftijden en speelervaring. Ik kijk ernaar uit samen met jou verder te gaan met de muziek!